Hoe maak ik de overgang van stal naar weide?

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 12:00

In de lente en de zomer, gaan veel paarden op de weide terwijl ze in de winter vaak op stal blijven staan. Omdat te veel gras in één keer niet gezond is, zeker als ze de hele winter geen gras gegroefd hebben, is het handig om dit op te bouwen. Hoe pak je dit het beste aan?

Voorbereiding

Een paard dat de hele winter en herfst geen gras gezien en gegeten heeft, is het belangrijk om dit op te bouwen. Als je paard te veel gras in één keer binnenkrijgt, kan dit koliek, diarree en hoefbevangenheid veroorzaken. Dit komt omdat paarden gevoelig zijn aan rantsoenveranderingen. Gelukkig kunnen we dit makkelijk vermijden door de weidetijd rustig op te bouwen. Begin de eerste dagen met een half uurtje weidegang per dag en zo kan je steeds meer tijd erbij doen.

Een tweede tip is eerst hooi te voeren in de voormiddag zodat je paard zijn maag al wat gevuld is. Hierdoor zal hij minder op het gras vliegen en dus ook minder eten.

 

In de zomer zijn er vaker insecten, die ook je paard lastig vallen. Paarden gebruiken hun staart om de insecten van hun lichaam te houden. Knip daarom de staart niet te kort voordat ze op de weide gaan.
Ook het bijvoederen van knoflook kan je paard hierbij helpen. Knoflook olie of poeder kan gewoon worden toegevoegd aan het krachtvoer. Wanneer paarden dit een tijdje krijgen, komt die geur vrij wanneer je paard ademt of zweet. Insecten vinden deze geur niet lekker en zullen jouw paard dan liever vermijden.

 

Geschikt weiland

Het weiland met als eerst groot genoeg zijn zodat je paard voldoende beweging krijgt. Het moet ongeveer 1 hecare per paard zijn, maar dit hangt natuurlijk ook af van hoe groot je pony of paard is. Ook moet de weide voldoende droog zijn, zodat je paard kan liggen, maar ook zijn hoeve droog blijven om hoefaandoeningen te vermijden.

Ook moeten er een aantal dingen aanwezig zijn, zoals vers drinkwater. Een paard haalt ook vocht uit het eten van gras, maar dit is meestal niet genoeg. Een paard drinkt namelijk 30 tot 35 liter water per dag. Hiervoor kan je een automatische drinkbak gebruiken, maar ook een grotere bak (soms ook een bad) is geschikt, maar dan moet je de bak wel regelmatig controleren en bijvullen. 
Ook moet er mogelijkheid zijn om te schuilen. Paarden moeten droog en uit de wind kunnen staan als ze dit willen.

Vaak heeft een paard genoeg eten aan het gras alleen, maar aan het einde van de zomer, raakt het gras soms op. Dan is het noodzakelijk om ruwvuur, zoals hooi bij te voeren. Hiervoor kunnen ook Green Bites gebruikt worden. Dat zijn ruwvoerblokjes gemaakt van kwalitatief hooi, luzerne en lijnzaadolie. Ook bevat het verschillende vitamines en mineralen zodat je paard niets tekort komt. 

 

Normaal eten paarden giftige planten niet, maar het kan altijd zijn dat ze dit per ongeluk toch binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk om de giftige planten, zoals berenklauw en jacokskruiskruid weg te halen.

Beweging

Sommige paarden worden heel blij als ze door hebben dat ze op de weide mogen. Dan kunnen ze wel eens exploderen en dan moeten ze hun energie even kwijt. Daarom is het belangrijk voldoende ruimte te voorzien.
Ook is een goede omheining belangrijk. Tijdens het rennen en springen, moet je paard wel in het weiland blijven. Als je paard het weiland nog niet kant, is het een goed idee om samen even een rondje te lopen, zodat hij weet tot waar hij kan lopen. Voor de omheining kan je elektriciteitsdraad gebruiken, maar gebruik zeker geen prikkeldraad. Die zijn helemaal niet geschikt voor paarden en kunnen voor erge wonden zorgen als hij erin blijft vasthangen.

Tijdens het spelen met weidemaatjes kunnen er wel eens wondjes ontstaan. Daarom is het belangrijk om regelmatig langs te gaan en je paard te controleren op eventuele wonden. Zo ben je er op tijd bij en kan je je paard verzorgen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.