Welke krabpaal is de beste voor mijn kat?

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 13:00

Tegenwoordig is het bijna onmisbaar om een krabpaal te hebben voor je kat. Door het krabben, houden ze hun nagels gezond. Dat krabben doen ze natuurlijk beter aan een krabpaal dan aan je meubels. Voor alle huistijgers is er wel een geschikte krabpaal. Zo zijn er grote krabpalen voor grote katten en kleine krabpalen voor een kleinere poes. Omdat elke kat anders is, zijn er verschillende soorten krabpalen, maar welke is nu de beste voor jouw kat?

 

Onderdelen van een krabpaal

Het belangrijkste aan een krabpaal is natuurlijke de sisalstam/-paal of de sisalplank. Sisal is een sterk materiaal waaraan katten goed kunnen krabben zonder dat het snel slijt. De sisalstam is vaak ook een verbinding tussen verschillende niveaus. Er kunnen dus ook zeker meerdere stammen of planken aanwezig zijn. Hoe meer ligplateaus er zijn, hoe meer stammen er zullen zijn, maar ook hoe sterker de stammen moeten zijn. Ze moeten het gewicht van je kat(ten) dragen als er erop liggen en slapen, maar ook als ze er tegenaan leunen tijdens het krabben. De sisalstam staat ook steeds op een bodemplaat. Deze is ook sterk, want het moet de hele krabpaal en het gewicht van de kat(ten) dragen. Vaak is de bodemplaat wel bedekt met een zachte stof, net zoals een de ligplateaus.

Ook hebben krabpalen ook één of meerdere ligplateaus of huisjes. Katten liggen vaak hoog en daarom is het altijd zeer geapprecieerd als er zo'n plateau of huisje aanwezig is. 

Kijk naar je kat(ten)

Om de meeste geschikte krabpaal te vinden voor jouw huistijgers is het belangrijk om naar jouw katten te kijken. Als je meerdere katten hebt, is een grotere krabpaal met meerdere slaapplekjes meer geschikt, omdat ze die krabpaal dan kunnen delen. Als je maar één kat hebt, is één slaapplek genoeg. Als de katten ook ergens anders kunnen indommelen en rusten, is het zeker niet noodzakelijk om een krabpaal met ligplateaus te hebben.

Een tweede belangrijk aspect om naar te kijken, is het ras en de grootte van je kat. Hoe groter en zwaarder je kat is, hoe steviger de krabpaal moet zijn. De krabpaal mag namelijk niet zomaar omver vallen als je kat er even tegenaan leunt of erop springt.  

 

Veel katten zijn gevoelig aan veranderingen. Dat geldt ook voor een nieuwe krabpaal. Geef daarom je kat de tijd om aan zijn nieuwe krabpaal te wennen. Als je het proces wat wilt versnellen, kan dat met wat kattenkruid (catnip) en speeltjes. Dat wekt interesse waardoor je kat zich aangetrokken zal voelen tot de krabpaal en dus een kijkje zal gaan nemen.

 

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.