Mijn hond/kat heeft een teek! Wat nu?

Gepubliceerd op 28 maart 2022 om 11:00

Het tekenseizoen gaat weer van start. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je teken kan voorkomen. En als ze toch op je hond of kat terechtkomen, hoe je ze kan verwijderen. 

 

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, donkere beestjes dat lijken op een spin. Je vindt teken vooral in tuinen en bossen. Wanneer je hond of kat dan buitenloopt, bijten teken zich vast aan de huis van jouw huisdier. Zo voeden ze zich met bloed (waardoor ze dikker worden) en kunnen ze eventueel ziektes overdragen. Daarom is het belangrijk om jouw lieveling regelmatig te controleren op teken en ze snel te verwijderen.

 

Teken kunnen het hele jaar door actief zijn, maar je ziet ze het vaaktst van maart tot oktober. Dan is de temperatuur vaak hoger dan 7°C en dan is het dus ook ideaal voor teken.

Hoe worden teken verwijderd?

Wanneer je een teek opmerkt bij je huisdier moet die liefst zo snel mogelijk verwijderd worden. Hiervoor kan je makkelijke een tekentang of tekenhaken hebruiken. Met die tang of haak kan je de teek dicht bij de huid vastnemen en zo eruit trekken. Tekentangen zijn speciaal gemaakt om teken te verwijderen. Wanneer je het met iets anders zou properen, is de kans groot dat je niet de hele teek verwijdert en er toch een infectie ontstaat.

Als een stukje van de teek, bijvoorbeeld het hoofdje, nog op de huis van jouw kat of hond zit, moet je die plek goed ontsmetten met een geschikt product. Houdt die plek ook goed in de gaten. Wanneer het toch dik of rood wordt, is het handig om hierover een dierenarts te contacteren en raad te vragen. 

Hoe kan ik mijn huisdier beschermen tegen teken?

Er bestaan tegenwoordig een aantal producten die het makkelijker maken om teken te voorkomen. Eén van die manieren is de anti-tekenhalsband. Deze doe je gewoon om de nek van je viervoeter. De geur hiervan stoot teken (en vaak ook vlooien) af. Ze vinden die geur namelijk onprettig. Een nadeel van die halsbanden is dat je lieveling er mee kan blijven vasthangen. Het gebeurt vaker bij katten dan bij honden, omdat katten in bomen kunnen springen en honden dit normaal niet doen.

Ook pipetjes (voor honden of katten) werken met een onprettige geur. Dit zijn kleine flesjes met een vloeistof. Die vloeistof doe je op een plek in de nek. Zo kunnen ze er niet aan likken, want sommige pipetjes bevatten namelijk giftige stoffen. Het is dus beter als je hond of kat deze niet binnnenkrijgt.

Een derde manier om teken te voorkomen is een ultrasonische tekenverjager. Dit apparaatje maakt niet gebruik van onprettige geuren, maar van ultrasone geluiden die storend zijn voor de teken en ze zo afstoten. Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor mensen of de honden en katten. Hierdoor worden enkel teken er gek van. Je kan ze aan de halsband of in het hok hangen.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.