Een nieuw paard in de kudde introduceren

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 13:00

Paarden zijn kuddedieren en staan daarom niet graag alleen op de weide, maar hoe introduceer je best een nieuw paard of pony in de kudde. Er is vaak al een rang in die kudde en om die hiërarchie niet volledig te verstoren, kan je het kennismaken best rustig opbouwen. Zo kan de eventuele verschuiving van de rang op eigen tempo door alle paarden geaccepteerd worden.

Eerst even alleen

Als je je paard naar een nieuw plekje verhuisd, zet je je paard best even alleen. Dat kan op een paddock, stukje weide of in een stal zijn. Op die manier kan je lieveling eerst wennen aan de omgeving en mogelijke indrukken verwerking die hij tijdens de verplaatsing opdeed. Ook worden eventuele ziektes zo ook niet overgedragen op de andere paarden.

Wanneer je paard tot rust is gekomen op zichzelf, kan de kennismaking met de andere paarden gaan plaatsvinden. Als je alle paarden meteen bij elkaar zou zetten, kan dit voor stress in de hele kudde zorgen en dat willen we vermijden

De kennismaking

Na een paar dagen (hoelang precies hangt af van hoe snel paarden wennen aan de nieuwe omgeving) alleen op een weide is het tijd om het nieuwe paard in de weide bij de kudde te zetten. Dit kan voor stress zorgen, zowel bij de paarden in de kudde als bij het nieuwe paard. Paarden willen die stress er dan uitlopen. Om die reden is het belangrijk dat de weide groot genoeg is, zodat alle paarden genoeg plaats hebben om te rennen, maar ook om zich (even) af te zonderen. Niet alle paarden worden meteen geaccepteerd in een kudde. Die paarden willen dan graag alleen of in een kleiner groepje staan. In de kudde kunnen er natuurlijk ook paarden zijn die niet graag samenzijn. Daarom is het ook een goed idee om op meerdere plekken voeding te voorzien. Zo worden frustraties tussen de paarden vermeden. 

 

Het lijkt misschien logisch om alles in kleine stapjes op te bouwen en je paard dus eerst een uurtje bij de kudde te zetten én dit dan elke dag iets langer. Helaas is dit niet zo makkelijk bij paarden. Die manier zorgt ervoor dat de kudde telkens opnieuw aan het nieuwe paard moet wennen. Bij de kennismaking komt stress kijken, die je natuurlijk zoveel mogelijk wilt vermijden. Door de kennismaking voor een langere tijd steeds opnieuw te voeren, blijft de stress ook herhaaldelijk terugkomen. Nadat de paarden enkele dagen samen staan en de tijd gehad hebben om aan elkaar te wennen, kan je je paard wel even uit de kudde halen om je paard te poetsen of te rijden. Wanneer je paard daarna weer in de kudde komt, zal er geen stress zijn, omdat alle paarden elkaar al kennen.

Ten slotte zijn er ook een paar dingen die je moet vermijden, zoals een halster aanlaten. Het maakt het makkelijk om je paard te vangen is gevaarlijke situaties, maar het halster kan ervoor zorgen dat je paard vast komt met zijn hoofd, maar het kan ook risico's voor andere paarden meebrengen. Het gebeurt wel eens dat de bazige paarden naar het nieuwe paard bokken. Dan kan het gebeuren dat een hoef in het halster terecht komt. 

Ook hoef je de dominante paarden uit de kudde niet te straffen. Zij willen de kudde beschermen tegen gevaar en in dit geval is een onbekend paard een mogelijk gevaar. Wanneer ze het paard gaan accepteren, zullen ze eerst duidelijk maken wie het hoogste in rang staat. Als het nieuwe paard de hiërarchie aanvaard, is er geen probleem, maar soms is het nieuwe paard ook dominant en wilt die de nieuwe leider in de kudde worden. Dan lijkt het al snel een gevaarlijke situatie te worden, maar het is beter om de paarden even hun ding te laten doen. Als je de bazigere paarden straft, verstoor je de dynamiek van de kudde. Je kan er ook niet 24 uur bij zijn om het nieuwe paard te beschermen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.