Waar en waarom verstopt mijn kat zich?

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 om 14:20

Katten zijn vluchtdieren en zullen dus ook liever vluchten dan vechten. Daarom verstoppen veel katten zich graag op een plek dat veilig voelt, zelfs al zie jij je halve kat nog. Als zij denken dat niemand ze kan zien en alleen zijn, kunnen ze echt tot rust komen. Lees hier alles over verstopplekken voor katten. 

 

Waarom verstopt mijn kat zich?

Hoewel alle kattenbaasjes alles doen om hun huistijgers gelukkig te maken en houden, ervaren veel katten toch regelmatig stress. Onvoorspelbare of oncontroleerbare situaties zorgen voor stress. Een bekend voorbeeld is vuurwerk met Nieuwjaar, maar ook andere harde geluiden bezorgen een kat stress. Andere voorbeelden zijn nieuwe of onbekende mensen of dieren, energie niet kunnen kwijtraken, geen rust vinden of een onprettige kattenbak.

Wanneer een kat zich niet goed voelt, zal hij/zij willen vluchten* naar een vertrouwde (verstop)plek om rust te vinden. Op die plek voelt je viervoeter zich veilig omdat jouw viervoeter dan verstopt is én denkt dat niemand hem/haar niet meer kan zien. Het is daarom belangrijk om jouw kat in zo’n situaties even met rust te laten.

 

*Doordat katten vluchtdieren zijn én dus zullen ze altijd proberen te vluchten in stressvolle situaties. Daarom vinden veel katten het niet leuk om opgetild te worden. Dan kunnen ze namelijk niet vluchten als ze zich bedreigd voelen.

 

Waar kan mijn kat zich verstoppen?

Een perfecte verstopplek is een krabpaal met een huisje of ligplateau. Sommige krabpalen bestaan uit meerdere niveaus. In dat geval kan de kat zelf kiezen waar hij/zij zich het meest comfortabel voelt. Katten liggen vaak graag hoog. Zo hebben ze een overzicht over de hele ruimte en weten ze wanneer het weer veilig is om naar beneden te komen.

Naast een ideale verstopplek voor je kat is een krabpaal is het ook erg handig om aan te krabben. Zo worden de spieren in de poten getraind, maar zo kan een kat ook zijn/haar territorium bepalen. 

Ook manden en kussens kunnen voor katten een veilige plek zijn. Die zijn gemaakt van zachte materialen en zorgt natuurlijk voor veel comfort. Wanneer je kat er vaak op slaapt, kan je ervan uitgaan dat hij/zij er zich comfortabel en goed voelt.
Kussens en manden hebben meestal geen 'overdekking' waardoor je viervoeter zich niet echt kan verstoppen, maar dit kan je zelf makkelijk oplossen door de mand in een doos of bak te zetten. Vergeet dan natuurlijk niet om een gat te maken, zodat je kat erin kan.

Er zijn veel soorten kussens en manden, maar welke de beste is voor jouw kat hangt natuurlijk van jouw kat en zijn/haar behoeften af.

Er zijn natuurlijk ook katten die geen nood hebben aan een krabpaal of mand om zich te verstoppen. Zij gaan misschien liever op de vensterbank of onder een tafel liggen. Je kat zal wel altijd een rustige plek uitkiezen waar hij/zij zich op dat moment het veiligst voelt.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.