Het perfecte huis voor een huiskat

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 10:00

Breid jouw gezin binnenkort uit met een nieuwe kat of kitten? En zit je nog met wat vragen? Lees hier alles zodat jij een katvriendelijke omgeving kan creëren voor jouw nieuwe kat.

Eten en drinken

De eet- en drinkplek hoeven niet naast elkaar te zijn. Katten zijn roofdieren en volgen nog steeds hun instincten. Wanneer het eten en drinken naast elkaar staan, kan het besmet zijn. Daarom plaats je beide minstens twee meter uit elkaar. Natuurlijk zijn katten geëvolueerd en zullen ze waarschijnlijk wel water drinken als het naast de brokjes staat. Toch blijkt uit onderzoek dat ze meer drinken als het water verder staat.

Als je meerdere katten hebt, kan het handig zijn om op meerdere plekken te voederen, zodat iedereen ongestoord kan eten. Ook meerdere drinkplekken voorzien is een goed idee, ook als je één kat hebt. Hierdoor zal je kat meer drinken, wat natuurlijk goed is voor zijn/haar gezondheid.

Er zijn verschillende soorten kattenvoer. Zowel het natvoer als het droogvoer is onderverdeeld volgens bepaalde behoeften, zoals de leeftijd van je kat. Kies wat het beste bij jouw lieveling past.

Een kattenbak

Om te bepalen welke kattenbak geschikt is voor jouw kat moet je naar jouw lieveling en zijn/haar leeftijd kijken. Kittens en oudere katten kunnen zich soms moeilijk inhouden en dan hebben ze niet genoeg tijd om tot aan de kattenbak te komen. Daarom is het aangeraden om meerdere kattenbakken door het huis te verspreiden. Katten plassen daarnaast ook niet graag op dezelfde plek. Als er twee kattenbakken staan, kan jouw kat kiezen waar hij het liefst zijn behoefte wilt doen. Katten houden er ook van om zelf te beslissen en controle te hebben over de situatie.

 

Katten houden van netheid, maak daarom de kattenbak(ken) dagelijks schoon. Haal zowel de ontlasting als de urine eruit. Om het makkelijker te maken bestaan er tegenwoordig enkele hulpmiddelen, zoals een kattenbakzakken (om de volledige kattenbak te legen) of klonterend zand

Slapen

Net zoals elk baasje zijn bed heeft, wilt ook je kat een rustig plekje waar hij/zij ongestoord kan slapen. Dit kan op een heerlijk zacht kussen of mand, maar ook klimpalen zijn hiervoor geschikt. Door het huisje of ligplateau op een krab-/klimpaal ligt je viervoeter hoger. Vandaar kan je kat de hele kamer zien en weet hij/zij zeker dat de kust veilig is om een dutje te doen, maar daar voelt jouw huistijger zich ook meer veilig. In het wild slapen katten ook het liefst op een hoog plekje, omdat ze daar veiliger zijn voor aanvallers. 

Een slaapplek waar je kat zich veilig én tot rust kan komen, kan ook dienen als verstopplek in stressvolle situaties. Lees alles over verstopplekken voor katten in een andere blogpost.

Krabben en spelen

Een krabpaal en/of krabkarton is een basisbehoefte voor een kat. Hierdoor zorgen ze ervoor dat hun nagels niet te lang worden, maar door het krabben verspreiden ze ook hun geur en bakenen ze hun territorium af. Dit doen ze graag op meerdere plekken. 

 

Naast een leuke krabplek heeft je kat ook behoefte aan spelen. Er bestaan allerlei leuke speeltjes, maar huistijgers lopen het liefst achter iets aan. Dit kan een balletje zijn, waarmee de kat zelfstandig kan spelen, maar ook hengels zijn ideaal. Op die manier kan jouw kat erachter rennen terwijl hij/zij samen met jou speelt.
Geef je kat verschillende opties. Katten hebben namelijk graag controle over de situatie. Oncontroleerbare of onvoorspelbare situaties bezorgen je viervoeter stress. Daarom is het goed om meerdere speeltjes te voorzien.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.