Hoe hou ik mijn knaagdieren koel bij warm weer?

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 15:10

In de zomer krijgen konijnen en andere knaagdieren het ook wel eens te warm. Door hun vacht kunnen ze die warmte soms niet goed kwijt, maar gelukkig kan jij, als baasje, jouw lieveling daarbij helpen. Lees hier wat jij kan doen.

Hoe zie ik dat mijn knaagdier het te warm heeft?

Het eerste wat knaagdieren doen als ze het warm krijgen, is minder energie verbruiken. Ze gaan zich dan iets langzamer verplaatsen en minder eten. Om oververhitting te voorkomen, zal je ze op hete zomerdag vooral op een frisser plekje languit zien liggen. Ondanks hun dikke vacht, helpt het languit liggen toch om wat warmte te verliezen.

Ook zal jouw lieve knaagdier sneller gaan ademen. Op die manier kunnen ze warmte via hun mond kwijtraken. Het ziet er misschien een beetje raar uit, maar ze ademen dan met hun mond open. Door hun neus kunnen ze op zo'n momenten niet snel genoeg ademen.

 

Oververhitting kan je herkennen aan donkere slijmvliezen en warme oren. Wanneer je merkt dat je huisdier stopt met eten en drinken én hij/zij begint te kwijlen, is het aangeraden om je dierenarts te contacteren.

Hoe kan ik mijn knaagdier verkoelen?

Verplaats het hok naar een schaduwrijke plek. Als dat niet mogelijk is, want sommige knaagdieren verblijven soms in een buitenhok, kan je ook een lichtgekleurd deken of handdoek over het hok leggen. Dit zorgt voor schaduw. Ook kan je een natte handdoek in het hok leggen of enkele tegels natmaken, zodat jouw knaagdier erop kan gaan liggen. 

Koelmatten zijn ook erg handig om jouw knaagdier af te koelen. Je kan een kleinere in de kooi leggen, maar als het hok een plastic onderbak heeft, kan je die ook op een grotere koelmat zetten. Zo wordt de hele kooi verkoeld, zonder dat je knaagdieren misschien aan de mat gaan knagen.

Het klinkt vanzelfsprekend, maar zorg dat je geliefde huisdier altijd fris drinkwater ter beschikking heeft. Je kan meerdere flessen in de kooi hangen, zodat de kans kleiner is dat het volledig opgedronken wordt, maar zo moet je knaagdier minder ver lopen en kan hij/zij meer energie besparen.

Voor ratten kan je ook een bakje met water zetten. Daaruit kunnen ze uiteraard drinken, maar ze kunnen het ook als een soort zwembad gebruiken en zichzelf in het water afkoelen.

Ten slotte is ook een goede hygiëne erg belangrijk bij warm weer. De geur van urnire en ontlasting wordt door warmte versterkt en daar komt de groene/blauwe vlieg op af die eitjes legt in de ontlasting van jouw knaagdier. De maden uit de eitjes kunnen jouw geliefde huisdier erg ziek maken.
Knaagdieren zijn gevoelig aan tocht én daarom kan je best geen ventilator op hun richten. Ook daarvan kunnen ze ziek worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.