Speeltijd voor knaagdieren

Gepubliceerd op 4 juni 2022 om 10:00

In de natuur is het vanzelfsprekend om als knaagdier om te zoeken naar voedsel. Dieren in gevangenschap moeten dat natuurlijk niet meer doen omdat ze dagelijks gevoederd worden. Toch houden konijnen, cavia's en andere knaagdieren wel van een uitdaging. Spelen kan dat gedrag stimuleren. 

Knaagdieren zijn knagers

Zoals de term knaagdieren al duidelijk maakte, houden deze dieren van knagen. Het is niet alleen goed voor hun gebit, maar helpt ook om verveling tegen te gaan. Knabbelspeeltjes zijn daarom ideaal om aan de geliefde knaagdier te geven. Deze bestaan in allerlei verschillende vormen. Er zal dus ook wel één bijzitten die jouw knaagdier leuk vindt.

Ook deze vegetarische hondensticks (Cerea Eurostar S, M of L) zijn hier geschikt voor. Doordat ze volledig plantaardig én hard genoeg zijn, kan het geen kwaad om ze aan je knaagdier te geven

Verstoppen

Knaagdieren vinden het leuk om zich te verstoppen. Dit doen wilde knaagdieren ook. Ze vinden het daarom leuk om weg te kunnen kruipen. Natuurlijk ziet het verblijf van een knaagdier in gevangenschap er helemaal anders uit dan het verblijf van wilde knaagdieren. Gelukkig bestaan er wel wat dingen om er toch een leuk verblijf van de maken. Hiervoor zijn huisjes, gangetjes (of wc-rolletjes) en de bodembedekking geschikt. Graven en zich verstoppen zijn natuurlijk gedrag dat jouw dier graag wilt uiten.

 

Een knaagdier houdt ook wel van een mentale uitdaging. Een voorbeeld van zo'n uitdaging is het verstoppen van voer of snacks. In het wild moeten knaagdieren altijd zelf hun voer zoeken. Door het te verstoppen houd je je huisdier ook bezig en zal hij/zij zich niet vervelen. 
Voer kan je makkelijk verstoppen in een huisje of een gangetje (wc-rolletje). Met snacks kan je het je knager een beetje moeilijker maken. Je kan het in het hooi verstoppen of een beetje ingraven in de bodembedekking. 

Andere speeltjes

Ook een knaagdierrad kan heel leuk zijn. Hamsters, cavia's en andere knaagdieren houden van lopen. Het is niet alleen superschattig om te zien, maar knaagdieren kunnen ook hun energie ermee kwijt. En ze zouden er ook een euforisch gevoel van krijgen. 

 

Voor hamsters en andere kleine knaagdieren kan je ook een buizendoolhof maken. Hierin kunnen ze met elkaar spelen door achter elkaar aan te rennen, maar het is ook geschikt om zich in te verstoppen. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.