Verkoeling voor honden en katten bij hoge temperaturen

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 15:00

Net zoals hun baasjes hebben honden en katten het ook wel eens te warm. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de zomer wat aangenamer te maken voor onze geliefde viervoeters. Lees hier hoe jij jouw lieveling verkoeling kan bieden.

Koelmatten

Op warme dagen zullen veel dieren het wat rustiger aandoen. Ze zullen dan veel liggen en slapen. Dit kan op een frisse vloer, maar ook koelmatten zijn hiervoor perfect! Door de druk van het liggende dier wordt de mat geactiveerd en zal die urenlang kouder worden. 

De koelmatten zijn daarnaast ook makkelijk proper te maken als jouw kat of hond een verfrissend modderbad genomen heeft.

Verkoelende speeltjes

Honden kunnen hun warmte kwijtraken via hun voetzolen én via de mond door te hijgen. De voetzolen kunnen verkoeling krijgen via het water in een (honden)zwembadje. Daarin kan je hond lekker spelen of gewoon even relaxen. Waterspeeltjes maken het zwembad nóg leuker. Die nemen het water op en wanneer je viervoeter er mee speelt, komt het water op de tong terecht.

Uiteraard kan daarmee ook uit het zwembad gespeeld worden. Vooral de splashballen zijn daar geschikt voor. Ook die absorberen water en dat komt er weer uit wanneer de bal weggegooid wordt. 
Een andere leuke manier (ook voor de baasjes) om verfrissing vinden, is een sprinkler mat. Daar kan je lekker samen door lopen of samen een dutje doen en genieten van de waterstralen.

Ook katten kunnen warmte verliezen via hun pootkussentjes. Zij gaan waarschijnlijk liever niet in een zwembad spelen, maar een speelbadje is een ideale én leuke manier om toch wat verfrissing te bieden aan jouw huistijger. De reflecties en glinsteringen in het water trekken de aandacht. Wanneer katten met hun pootjes de drijvende speeltjes willen grijpen, zullen de pootjes zeker in het water terechtkomen en zo helpen met verkoelen. Natuurlijk mogen katten ook volledig in het badje gaan liggen en spelen. 

Drinkwater

Net zoals baasjes meer drinken op hete zomerdagen, doen onze geliefde viervoeters dat ook. Daarom is het belangrijk om steeds voldoende vers drinkwater beschikbaar te stellen. Zet het drinkwater op een koel plekje, zodat het fris blijft.

Als je het water niet regelmatig kan checken (en eventueel bijvullen of verversen), is het handig om een water dispenser neer te zetten.

Verfrissende snacks

IJsjes zijn de perfecte zomersnack: superlekker én verfrissend. Tegenwoordig bestaan er heerlijke (zelf te maken) ijsjes voor honden en pudding of yoghurt voor katten. Ook fruit, zoals bosbessen, meloen (zonder pitten) en bananen vinden honden en katten erg lekker. Die kan je invriezen of gewoon zo vers geven.

Wandelen

Als jij en je hond (of misschien wel je kat) houden van een dagelijkse wandeling, doe je dit best s' ochtends of heel laat. Wanneer het een warme dag wordt, blijft die warmte vaak s' avonds even hangen. In de ochtend moet het nog opwarmen en is het dus ideaal om een wandeling te maken. Als je niet zeker bent of het al te warm is, kan je met je handpalm eerst even aan het asfalt voelen, want dat kan soms heet worden.

Tijdens de wandeling zijn er toch enkele manieren om verkoeling te bieden, zoals het meenemen van wat water. Dat kan in een gewoon flesje dat je daarna in een (plooibaar) bakje giet, maar er bestaat ook een combinatie daarvan. Het is dus heel makkelijk om drinken mee te nemen op een wandeling. 

Ook een verkoelende halsband of harnas houdt jouw viervoeter koel tijdens het wandelen. Met die halsband of dat harnas kunnen honden gewoon zwemmen. Er wordt dat water opgenomen en dat blijft nog even na het zwemmen. Door het contact met de vacht, houdt het de warmte op die plek tegen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.