Paarden en pony's kunnen vaak redelijk goed omgaan met warmte, maar op hete zomerdagen zijn gelukkig er toch wat dingen die jij als eigenaar/verzorger kan doen om het toch iets makkelijker te maken voor je geliefde paard.
Weide of stal?
In de zomer mogen veel paarden weer op de weide. Als de paarden overdag buitengaan en s' nachts terug op stal staan, kan je dit op warme dagen best omdraaien. Op de weide, in de zon is het veel warmer dan op stal. Op stal kan je ook extra verkoeling bieden door ventilators neer te zetten.
Staan je paarden dag en nacht buiten? Zorg dan voor voldoende schuilplekjes en schaduw, zodat ze niet altijd in ze zon staan. Bij oververhitting kunnen paarden hittestress krijgen en dan kunnen ze last krijgen van diarree of koliek. Dat willen we natuurlijk vermijden. Bomen of een schuilstal zijn ideaal daarvoor.

Net zoals wij kunnen paarden met een lichte neus zich ook verbranden. Roze neuzen moeten daarom ingesmeerd worden met zonnecrème of bedekt worden, met bijvoorbeeld een vliegenmasker. Een vacht beschermt ook tegen het verbranden en om die reden moeten haarloze plekjes ook ingesmeerd worden. Naast het beschermen van de huid komt een dikke vacht toch niet van pas in de warme zomer. Paarden lange haren kan je helpen door ze te scheren, zodat ze niet oververhit raken.
Zorg voor voldoende fris drinkwater door het in te schaduw te zetten. Plaats eventueel extra drinkbakken, zodat paarden er makkelijk en snel naartoe kunnen. Daarmee stimuleer je het drinken, maar ook met licht zout water over het hooi/voordroog te sproeien, zorg je ervoor dat je paard of pony meer gaat drinken. Genoeg drinken helpt met oververhitting te voorkomen en is dus extra belangrijk op warme zomerdagen.

Anti-insecten
In de lente en de zomer komen de insecten terug en ook paarden hebben er vaak last van. Een vliegendeken of -masker beschermt je paard tegen die irritante beestjes. Daarnaast kan vliegenspray, -gel of een -roller een beschermlaag vormen. Door de geur wordt er een barrière gevormd dat de insecten tegenhouden en dus je lieveling met rust zullen laten. Helaas is het wel een tijdelijke oplossing.
Een dazenval in de buurt van de stallen of weide plaatsen vangt, zoals de naam aangeeft, dazen en houdt ze dus uit de buurt van de paarden. In het stalgebouw kan ook een vliegenverjager gezet worden. Via ultrasonische geluiden jaagt het zo de vliegen weg.
Training
Net zoals het weideschema, kan je het trainingsschema op warme dagen ook aanpassen. Zo kan je best de heetste uren van de dag vermijden. Verplaats de training naar de ochtend in plaats van de namiddag. Ook s' avonds wanneer de zon al onder is, is goed om te rijden, maar vergeet niet dat je paard (en jijzelf) het nog steeds erg warm kunnen krijgen. Daarom is het een goed idee om wat vaker rustmomenten te nemen tijdens het rijden om beide even op adem te komen.
Na de training kan je je paard helpen met het afkoelen door een douche. Als je je paard of pony na afspoelt, zal het water lichaamswarmte overnemen van het paard, zodat beide op gelijke temperatuur zijn. Dan kan je het water van het lichaam verwijderen met een zweetmes en het opnieuw doen totdat je paard niet meer warm aanvoelt. Je kan natuurlijk ook blijven spoelen met water. het overtollige water loopt er dan vanzelf weer af. En als je je paard dan toch natmaakt, kan je hem meteen ook wassen, zodat hij het mooiste paard op stal/in de weide is.
Reactie plaatsen
Reacties